Producent kosmetyków naturalnych - Crème Bar®
Crème Bar®
https://cremebar.pl/wp-content/uploads/2019/06/Logo-CremeBar-320.png
8951687495
https://www.facebook.com/CremeBarPl/
aleja San Francisco 2
Rzeplin
małopolskie
55-020
Polska
customer support
+48 536 880 710
biuro@cremebar.pl
Producent kosmetyków naturalnych - Crème Bar®

Substancje aktywne – właściwości zastosowanie w kosmetologii cz. V

Uzupełniamy naszą serię wpisów o substancjach aktywnych kolejną częścią, która uwzględni nasze nowości. Na początku grudnia w sprzedaży pojawiły się kolejne substancje! Znacie już olej z opuncji figowej, olejek z awokado, kwas kojowy oraz glukonian cynku? Poznajcie właściwości każdej z nich!

22. Substancje aktywne: olej z opuncji figowej

Choć na rynku znaleźć można wiele olejów roślinnych z szeregiem pozytywnych właściwości, to właśnie olej z opuncji figowej jest jednym z najcenniejszych olejków roślinnych w kosmetologii. Roślina ta wywodzi się z Meksyku, lecz teraz uprawia się ją także w Europie. To owoce opuncji są najcenniejsze, gdyż skrywają wiele witamin oraz mnóstwo dobroczynnych właściwości. Ich główną cechą są zdolności przeciwstarzeniowe, nawilżające, ujędrniające i zwiększające elastyczności skóry.
Ponadto olejek z opuncji figowej zawiera kwas linolowy, który odpowiedzialny jest za stymulacje komórek do odnowy i za ochronę komórek karcerogennych.
Co ważne, substancja ta wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka, uzupełniając niedobory składników tłuszczowych w skórze i zwiększając odporność skóry na czynniki zewnętrznie, (która spada wraz z wiekiem).
Zawartość dużej dawki witaminy E, A, C, E, B1 oraz B6, a także bogactwo w aminokwasy, żelaza, sodu, magnezu potasu, antyoksydantów i kwasów tłuszczowych sprawia, że ta olejek z opuncji figowej nadaje się do każdego rodzaju skóry.

23. Substancje aktywne: olejek z awokado

Olejek z awokado powstaje w wyniku tłoczenia miąższu dojrzałego owocu awokado, który zawiera komplet witamin, minerałów i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Właśnie dlatego, substancja ta nazywana jest olejem 7 witamin, a konkretnie witamin: A, B, D, E, H, K, PP. Odpowiadają one za silne nawilżenie i odżywienie skóry. Dzięki dużej zgodności z lipidami skóry, uzupełnia on naturalna barierę hydrolipidową, regenerując i chroniąc cerę przed utratą wody.

Olej z awokado charakteryzuje się łatwym wchłanianiem i skutecznym przenikaniem do głębszych warstw skóry. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry dojrzałej, łuszczącej się, starzejącej się i wrażliwej, a także podczas jesienno-zimowej pielęgnacji.
Regularnie stosowanie kremu biomembranowego z tą substancją aktywną, nadaje skórze zdrowego kolorytu i promienistego blasku.
Dodatkowo warto wspomnieć, że dzięki zawartemu w owocu chlorofilowi, olejek z awokado jest świetnym antyoksydantem. Pomaga on zwalczać wolne rodniki, a także wykazuje działanie antybakteryjne i przyspiesza proces gojenia.

24. Substancje aktywne: kwas kojowy

Kwas kojowy, pochodzący z różnych rodzajów grzybów, takich jak Aspergillus iPenicillum, przedstawiany jest głównie jako substancja rozjaśniająca, usuwająca przebarwienia skóry. Wykazuje on właściwości depigmentacyjne, ale nie tylko. Kwas kojowy zapobiega powstawaniu wolnych rodników, a także działa nawilżająco i przeciwzmarszczkowo. Jako jedna z najskuteczniejszych substancji o udowodnionych klinicznie właściwościach depigmentacyjnych. Hamuje aktywność oraz syntezę tyrozynazy (enzymu odpowiedzialnego za powstawanie melaniny, która odpowiada za pigmentację), doskonale sprawdzi się w przypadku chęci rozjaśnienia istniejących przebarwień, a także zapobiegawczo – przed powstawaniem nowych. Ponadto jako naturalny antyoksydant, kwas kojowy często wykorzystywany jest także w pielęgnacji cery trądzikowej oraz dojrzałej.

25. Substancje aktywne: glukonian cynku

Glukonian cynku posiada szereg właściwości, których szkoda byłoby nie wykorzystać w tworzeniu kremu do twarzy. Działa on na skórę głęboko oczyszczająco i hamuje rozwój drobnoustrojów. Wpływa to m.in. na odblokowanie porów, redukcję wydzielania sebum, a co za tym idzie – matuje, nadaje skórze gładkości i poprawia jej wygląd. Dzięki tym właściwościom, glukonian cynku wykorzystywany jest w pielęgnacji skór, które charakteryzują się nadmiernym wydzielaniem sebum, problemami z trądzikiem i podrażnieniami. Ta substancja aktywna zalecana jest do stosowania w przypadku cery w każdym wieku. Pomaga uporać się łojotokiem, trądzikiem, zaskórnikami, a także oczyszcza i łagodzi skórę podrażnioną.

Warto nadmienić także, że glukonian cynku wpływa na syntezę kolagenu i elastyny. Działa więc przeciwzmarszczkowo, a także przyspiesza gojenie ran, zapobiega powstawaniu trwałych blizn, regeneruje i łagodzi podrażnioną cerę.

 

Dzięki tym czterem nowym substancjom aktywnym oraz powrocie do opcji mniejszych baz (30 ml), które łączą się z 2 ampułkami, Creme Bar daje możliwość tworzenia personalizacji na ponad 40 milionów sposobów! We współpracujących z nami gabinetach, każdy znajdzie profesjonalistów, odpowiednio przeszkolonych w zakresie tworzenia indywidualnych receptur i koroneoterapii.
Jeśli borykasz się z problemem – nie działaj sam/a. Udaj się do specjalisty który zbada, oceni stan skóry i dobierze odpowiednią pielęgnację.
A jeśli chcesz z nami współpracować – zapraszamy do kontaktu!

 

Dodaj komentarz