Substancje aktywne – właściwości zastosowanie w kosmetologii cz. IV

Lukrecja, ekstrakt  arniki, olej arganowy, ananas, ruszczyk kolczasty, olej z pestek winogron

Oto już ostatni artykuł z serii o substancjach aktywnych, w którym znajdziecie szczegółowe informacje o kolejnych ekstraktach, które stać się mogą składową receptury Twojego spersonalizowanego kremu. Zapraszamy także do lektury naszych poprzednich wpisów, aby przypomnieć sobie o właściwościach poprzednio opisanych substancji.

16. Substancje aktywne: Ekstrakt z lukrecji

Substancja ta działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwutleniająco. Łagodzi podrażnioną trądzikiem skórę, a to za sprawą saponiny triterpenowej, glicyryzyny, flawonoidów i kumarynów. Ponadto ekstrakt z lukrecji posiada olejki eteryczne i polisacharydy. Dlaczego jest on stosowany w kosmetologii?

  • Działa rozjaśniająco na skórę,
  • Hamuje rekcje rodnikowe i alergiczne,
  • Zwiększa penetracje substancjo aktywnych w głąb skóry,
  • Wspomaga ochronę przed UV,
  • Ma silne właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze.

17. Substancje aktywne: Ekstrakt z arniki

Idealnie sprawdzi się w pielęgnacji skór wrażliwych i naczyniowych, gdyż arnika skutecznie wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie, dzięki czemu wpływa na zmniejszenie obrzęków i krwiaków. Substancja ta wykazuje także działanie przeciwzapalne, a jej zastosowanie oczyszcza, regeneruje i przyspiesza gojenie ran.
Ekstrakt z arniki zawiera: olejek eteryczny, karotenoidy oraz fitosterole.
Arnica montana, czyli arnikę górską można spotkać na szlakach górskich, wrzosowiskach i w lasach, postaci żółtego kwiatu.

18. Substancje aktywne: Olej arganowy

Olej agranowy, to składnik wielu kosmetyków. Trudno się dziwić: jego liczne właściwości m.in. przeciw starzeniu się skóry zachwycają!
Olej arganowy posiada kwasy tłuszczowe, witaminy (głownie wit. E), karetonoidy i fitosterole. Zawiera idealne proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9, witaminę E, i inne cenne składniki odżywcze, które wpływają na skórę prozdrowotnie i odmładzająco.

Jak działa?

  • zmniejsza widoczność zmarszczek,
  • poprawia elastyczność skóry oraz jej napięcie,
  • łagodzi podrażnienia na skórze takie jak poparzenia, otarcia, oraz odczyny alergicze,
  • łagodzi stany zapalne na skórze,
  • głęboko nawilża i odżywia skórę,
  • jest bardzo pomocny w w leczeniu łuszczycy skóry, a nawet ospy wietrznej,
  • redukuje przebarwienia i blizny,
  • ujednolica koloryt skóry,
  • chroni przed promieniowaniem UV.

19. Substancje aktywne: Ekstrakt z ananasa

Stosowanie ananasa jako substancji aktywnej rozjaśnia przebarwienia, wyrównuje koloryt skóry, a także wspomaga walkę z trądzikiem. Dzięki zawartości enzymu z grupy proteaz zwanego bromelainą, odpowiada za hydrolizę białka, co sprawia, że wspiera: gojenie ran, blizn oraz niweluje tzw. “pajączki”, przy czym złuszcza także martwe komórki naskórka (działanie peelingujące) oraz działa łagodząco, pomagając w regeneracji skóry podrażnionej.

Ananas zawiera także kwas cytrynowy, witaminy A, B1, B2, B6, C, minerały takie jak: wapń, magnez, potas, żelazo i cynk oraz błonnik.

W kremie biomembranowym ananas odpowiada on za poprawę kolorytu skóry, rozjaśnienie przebarwień oraz wygładzenie skóry. Ponadto pielęgnuje szarą i zmęczoną skórę, działa przeciwzapalnie i zmniejsza ilość wyprysków skórnych. Dlatego też często polecany jest do walki z trądzikiem i skłonnościami do wzmożonego łojotoku.

Ananas nie pozostawia skóry suchej: łagodzi podrażnienia, szczególnie w przypadku skóry naczynkowej i wrażliwej, działa nawilżająco, antycellulitowo, zmniejsza ilość obrzęków.

20. Substancje aktywne: Ekstrakt z ruszczyka kolczastego

Ekstrakt z ruszczyka – rośliny występującej na obszarach śródziemnomorskich, to wyciąg głównie z kłącza, gdyż to właśnie ta część rośliny zawiera najwięcej czynnych składników. Jego głównymi zaletami jest działanie przeciwzapalne, zmiękczające, nawilżające i pobudzające mikrokrążenie.

Dodatkowo wspomaga on walkę z cellulitem, ujędrnia, wzmacnia naczynia krwionośne i odpowiada za redukcję zaczerwienień i stanów zapalnych.

Jakim składnikom zawdzięczamy tak wielofunkcyjne działanie? Ruszczyk zawiera:

  • saponiny sterydowe (neuroruskogenina, ruscyna i ruskogenina),
  • fitosterole (kampesterol, stigmasterol, sitosterol),
  • benzofuran,
  • flawonoidy,
  • olejek eteryczny,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • kumaryny,
  • alkaloidy

21. Substancje aktywne: Olej z pestek winogron

Ostatnią spośród dostępnych u nas substancji aktywnych jest olej z pestek winogron, który jako dobre źródło beta-karotenu, witaminy E, A, B6,  kwasów omega-6, NNKT*, resweratrolu a także flawonidów, minerałów  i lecytyny  doskonale wpływa na kondycję skóry!
Ma strukturę podobną do lipidów naskórka więc wzmacnia jego naturalną barierę. Olej z pestek winogron ma działanie przeciwrodnikowe, hamuje procesy starzenia skóry, doskonale też sprawdzi się jako substancja aktywna do pielęgnacji skóry dojrzałej.

Olej ten ma właściwości kojące i łagodzące, przyspiesza regenerację naskórka oraz skutecznie rozświetla cerę.
Jako delikatny emolient wygładza, lekko natłuszcza i na długi czas nawilża skórę. Sprawdzi się także w przypadku skór z zaskórnikami, ma działanie tonizujące i przeciwzapalne, poprawia napięcie i jędrność skóry.

 

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o zastosowaniu poszczególnych substancji aktywnych – zapraszamy do kontaktu oraz wzięcia udziału w specjalistycznym szkoleniu. Warto także pamiętać, że zadaniem substancji aktywnych jest wspomaganie działanie baz, jednak same bazy także skutecznie mogą poprawić kondycję skóry.

Raz jeszcze zachęcamy do przeczytania naszych poprzednich artykułów oraz… do współpracy!

 

Dodaj komentarz