Substancje aktywne – właściwości zastosowanie w kosmetologii cz. II

Witamina C, zielona herbata, drożdże piwne, trylagen, oczar wirginijski

Wracamy do szerszego opisu naszych substancji aktywnych. Kto już ma za sobą lekturę I części – zapraszamy na ciąg dalszy! A jeśli ktoś nie czytał – zapraszamy: część I.

6. Substancje aktywne: Witamina C

Witamina C to dobrze znana wszystkim substancja, która korzystnie wpływa na zdrowie. Jakie znaczenie ma dla cery, kiedy zostanie dodana jako składnik aktywny spersonalizowanego kremu?
Jest ona najsilniejszym antyutleniaczem. Dzięki swoim właściwościom, posiada właściwości de pigmentacyjne i tłumi promieniowanie UV – świetnie więc sprawdzi się w kremach na lato. Hamuje ona podział melanocytów, przez co ogranicza kumulacje melaniny w naskórku. Ponadto witamina C ma zdolność do stymulacji syntezy kolagenu oraz spłycania zmarszczek poprzez pobudzanie wzrostu tkanki łącznej.
Ta substancja aktywna zamknięta w liposomach wspomagających transport w głąb naskórka, zapewnia stabilność produktu, wpływa na stabilizację mRNA i oksydację DNA.
Kremy z witaminą C znaczenie poprawiają kondycję skóry, wzmacniając tkankę łączną, co owocuje zdrowym i młodym wyglądem cery przez długie lata.

7. Substancje aktywne: Ekstrakt z ekologicznej zielonej herbaty

Ekstrakt z zielonej herbaty stosowany jest w pielęgnacji cery zanieczyszczonej suchej, tłustej i trądzikowej – normalizuje działanie gruczołów łojowych, ma działanie przeciwrodnikowe, działa ściągająco i udrażniająco. Zielona herbata jest składnikiem o właściwościach odmładzających, oczyszczających, antyseptycznych i łagodzących. Pozwala wyrównać koloryt i nada ziemistej cerze zdrowego blasku.
Ponadto może być stosowany jako naturalny, choć słaby filtr UV i czynnik wzmacniający ściany naczyń włosowatych, co skutkuje zmniejszeniem przebarwień.

Składniki aktywne które zawiera, to m.in.

  • Garbniki – np. tanina wykazują działanie ściągające, stosowane przy oparzeniach i krwawieniach.
  • Alkaloidy – np. kofeinę poprawa mikrokrążenia w skórze.
  • Witaminy z grupy B – tamina, ryboflawina, kobalamina.
  • Witamina K – wzmacnia ściany naczyń włosowatych, ogranicza rumień, zmniejsza cienie pod oczami.
  • Witamina C – antyoksydant, wpływa na syntezę kolagenu.
  • Witamina P – zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, działanie przeciwobrzękowe, działanie antyoksydacyjne.
  • Sole mineralne – fluor, żelazo, magnez, mangan, potas, wapń, fosfor, cynk.

8. Substancje aktywne: ekstrakt z drożdży piwnych

Dlaczego drożdże piwne mają pozytywny wpływ na cerę? Gdyż zawierają aminokwasy siarkowe, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak fosfor, potas, siarka, selen, magnez i wapń. Moc witamin z grupy B, minerałów i ważnych biologicznie protein, sprawiają że drożdże uzupełniając ich niedobór, pozwalają na przywrócenie naturalnej równowagi skórze. Ich działanie antybakteryjne antyseptyczne sprawia, że doskonale radzą sobie z problemami skóry tłustej, trądzikowej i z zaskórnikami. Dzięki ekstraktowi z drożdży piwnych, skóra i jej własna bariera ochronna staje się wzmocniona i odżywiona, co zapobiega powstawaniu oznak starzenia i zmniejsza skłonność do wyprysków. Ponadto poprawia nawilżenie i elastyczność skóry, a także reguluje jej przetłuszczanie się.

9.Substancje aktywne: trylagen complex

Pewnie niektórzy z Was zastanawiają się czym jest trylagen. Powstał w wyniku połączenia wysoce aktywnych peptydów i protein – jego zadaniem jest walka ze zmarszczkami, z czym radzi sobie doskonale. A to za sprawą tego, iż substancja ta dba o odpowiednią strukturę i przywrócenie właściwego poziomu włókien kolagenowych w skórze dojrzałej.
Mieszanina surowców aktywnych takich jak: glikoproteina bakteryjna, kolagen typu  I (występuje w skórze i tkance podskórnej), kolagen typu IV (występuje w błonie podstawnej), elastyna, tripeptide 10 i tripeptide 1 daje zadowalające efekty w dbaniu o skórę starzejącą.
Trylagen complex kontroluje prawidłową strukturę włókien kolagenowych, dzięki wykorzystaniu unikalnego peptydu naśladującego dekoryny naturalnie odpowiedzialne za ten proces, chroni włókna przez niszczącymi je enzymami oraz – co najważniejsze: działa silnie liftingująco, a działanie to jest długofalowe.

10.Oczar Wirginijski

Ekstrakt  oczarowy pozyskiwany jest z liści. Idealnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry naczynkowej, wrażliwej i alergicznej. Dlaczego?
Zawiera składniki  czynne takie jak:

  • Tanina – (garbniki roślinne), które działają antyseptyczenie
  • Olejki eteryczne – wykazują działanie antyseptyczne
  • Flawonoidy i leukoantocyjanidy- wzmacniające i uszczelniające naczynia krwionośne.

Dzięki tym właściwościom oczar Wirginijski W kosmetologii stosowany jest do redukcji widoczności tzw. „pajączków” oraz rumienia, poprawy i wzmocnienia ukrwienia skóry, co wpływa na jej odżywienie oraz jako antyoksydant.

Już wkrótce – III część o naszych substancjach aktywnych – śledźcie nas na bieżąco!

Dodaj komentarz